Toggle Navigation

 

Ćuretina i šampinjoni u gorgonzoli

Postupak prerade smeđeg pirinča u beli, glazirani pririnač, uništava od 60-90% vitamina iz grupe B i magnezijuma, prepolovi se vrednost fosfora i gvožđa, a zrno u potpunosti ostane bez dijetnih vlakana i neophodnih masnih kiselina. Zato se uvek preporučuje konzumacija integralnog pirinča.

Priprema

Ćuretinu iseći na šnicle, začiniti i ispeći na maslinovom ulju. Dodati isečene šampinjone i kiselu pavlaku, promešati i dinstati, zajedno sa mesom, par minuta. Pred kraj kuvanja dodati na kockice isečenu gorgonzolu i skloniti sa vatre, da se rastopi.. Servirati ćuretinu sa šampinjonima uz bareni pirinač.
Istraživanja sprovedena poslednjih godina su pokazala da su pečurke, bilo sveže ili kuvane, u različitim godišnjim dobima, dobar izvor različitih vrsta dijetnih vlakana, uključujući hitin, za koji se veruje da smanjuje nivo holesterola u krvi i beta-glukan koji ima blagotvorno dejstvo na zdravlje srca i krvnih sudova.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 830 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 106 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 415 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 53 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g ćurećeg belog mesa
    • 400 g šampinjona
    • 250 ml kisele pavlake
    • 100 g gorgonzole
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 400 g barenog pirinča