Toggle Navigation

 

Ćuretina sa šparglom

Špargle imaju malu energetsku vrednost – 100 g ima samo 20 kcal, a obiluju mineralima i vitaminima. Sadrže najviše kalijuma, fosfora, kalcijuma i magnezijuma, kao i folnu kiselinu, zbog koje se posebno preporučuju ženama koje planiraju trudnoću.

Priprema

Pečene paprike iseći na kockice, očišćene špargle na komade dužine 5 cm, ćureće meso takođe iseći na komade, a beli luk sitno iseckati, te posoliti i pobiberiti. Ćuretinu staviti u zagrejanu pileću supu i kuvati 15 minuta, pa dodati špargle, beli luk I paprike te dinstati još 10 minuta dok supa ne ispari, a špargla ne postane meka. Pred kraj kuvanja, dodati paradajz isečen na komade. Gotovo jelo poprskati balzamiko sirćetom, posuti rendanim tofu sirom i poslužiti uz kukuruzni hleb.
Kada kupujete špargle, birajte one koje nisu drvenaste. U frižideru ih možete čuvati dan-dva i to u donjem delu, umotane u papir. Pošto špargle kuvanjem gube skoro polovinu mase, vodite računa o količini koju kupujete. Možete ih nabaviti i konzervirane u kiselom ili slanom rastvoru
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 500 g

Energetska vrednost porcije - 465 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 110 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 232.5 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 ml pileće supe
    • 500 g ćurećeg belog mesa
    • 500 g špargli
    • 300 g pečenih crvenih paprika
    • 1 cen belog luka
    • 300 g paradajza
    • 3 kašike balzamiko sirćeta
    • 150 g rendanog tofu sira
    • so
    • biber
    • 300 g kukuruznog hleba