Toggle Navigation

 

Ćuretina u sosu od šljiva sa vanilom i kruškom

Umesto ekstrakta vanile, može se koristiti šipka vanile. Najviše arome će dati ukoliko se stavi i zakuva zajedno sa mlekom ili ako se šipka nožem podeli na dva dela i izvade semenke koje se upotrebe za izradu jela (najčešće poslastice). Vanila se može izvaditi, oprati i osušiti i sačuvati u zatvorenoj posudi ili u šećeru do sledeće upotrebe.

Priprema

Crveno vino sipati u šerpu, zagrejati i kad provri dodati oljuštene kruške. Kuvati oko 5 minuta na laganoj vatri.

Ćuretinu blago zaseći, posoliti, pobiberiti i pržiti na maslinovom ulju.

Rastopiti puter, dodati šljive i kratko ih sotirati, a zatim sipati sok od šljiva iz kompota. Kuvati par minuta. Štapić vanile iseći po dužini i deo staviti u šljive, a deo u kruške.

Razmutiti gustin sa malo vode, dodati u šljive i kuvati 2-3 minuta, dok se ne zgusne.

Servirati kruške u vinu i ćuretinu, preliti šljivama u sosu i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 620 g

Energetska vrednost porcije - 610 kcal

Natrijum - 270 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 106 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 310 g

Energetska vrednost porcije - 305 kcal

Natrijum - 135 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 53 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g ćuretine
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 4 kruške
    • 600 ml crvenog vina
    • 400 g šljiva iz kompota
    • 10 g putera
    • sok od šljiva iz kompota
    • so
    • biber
    • 1 kašika gustina
    • 1 štapić vanile