Toggle Navigation

 

Ćuretina „Vrševac“

Blanširano povrće je odličan prilog uz jela od mesa. To je postupak kratkog izlaganja namirnice struji vodene pare ili vode zagrejane na temperaturu od 85-90°C. Nakon blanširanja u posoljenoj vodi, povrće ocedite, lagano posušite i prelijte malom količinom hladno ceđenog maslinovog ili drugog kvalitetnog ulja.

Plativoo
Priprema

Prokelj staviti u kipuću vodu i kratko obariti. Ćureće meso začiniti, izgrilovati na delu maslinovog ulja i putera, a potom dodati čeri paradajz i slaninu. U drugom tiganju na preostalom ulju i puteru, prodinstati iseckan crni luk, preliti kiselom pavlakom i začiniti. Procediti prokelj, servirati na tanjir, preliti pripremljenim prelivom od luka i pavlake, a zatim dodati izgrilovano meso sa čeri paradajzom i slaninom. Jelo poslužiti uz raženi hleb.
Po kvalitetu, mlado ćureće meso se može meriti sa telećim mesom, pa se često nalazi u sastavu ishrane bolesnika. Izbor belog pilećeg ili ćurećeg mesa za odrasle je zdravstveno najprihvatljiviji izbor zbog malog sadržaja masti, ukoliko se ne upotrebljava kožica. Međutim, unos ćurećeg mesa treba da ograniče osobe koje boluju od gihta i određene vrste bubrežnih kamenaca jer ćuretina sadrži visoku koncentraciju purina.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 585 kcal

Natrijum - 1040 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 106 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 292.5 kcal

Natrijum - 520 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 53 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g ćurećeg belog mesa
    • 500 g barenog prokelja
    • 150 g čeri paradajza
    • 50 g dimljene slanine
    • 15 g putera
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 100 g crnog luka
    • 200 ml kisele pavlake
    • so
    • biber
    • 300 g raženog hleba