Toggle Navigation

 

Đuveč sa mesnim lopticama

Naziv đuveč potiče od turske reči guvec, a znači zemljana posuda, odnosno jelo od mesa pomešano sa pirinčem, lukom i drugim povrćem. Povrće je prava riznica vlakana, vitamina i minerala. Pored toga je nisko kalorično i lako svarljivo. U obroku i tokom celog dana potrebno je kombinovati različite vrste povrća i na taj način obezbediti organizmu različite hranjive materije.

Plativoo
Priprema

Mleveno juneće meso dobro promešati sa prezlom, jajima, naseckanim belim lukom i začinima. Napraviti loptice od mesa. Na ulju propržiti crveni luk iseckan na rebarca, dodati isečenu papriku, paradajz i pirinač. Preliti sa malo vode i sokom od paradajza. Sipati đuveč u tepsiju, dodati loptice mesa i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200*C, oko 25 minuta. Uz ručak poslužiti crni hleb.
Paradajz je obavezno povrće prilikom pripreme đuveča. Jedna studija je pokazala da redovno konzumiranje hrane bogate likopenom kao što je paradajz, može značajno kod muškaraca da umanji rizik za nastanak karcinoma prostate. Zato, konzumirajte paradajz i sok od paradajza za pripremu jela, ali i kao osvežavajući, zdrav napitak.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 630 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 150 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 315 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g mlevenog junećeg mesa
    • 20 g prezli
    • 2 jaja
    • 2 cena belog luka
    • peršunov list
    • biber
    • so
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 200 g crvenog luka
    • 200 g pirinča
    • 300 g paprike
    • 300 g paradajza
    • 200 ml soka od paradajza
    • 300 g crnog hleba