Na polovini ulja ispeći začinjene filee. Na drugoj polovini ulja propržiti slaninu, izvaditi je sa strane, a u isti tiganj dodati puter, brašno i mirođiju. Promešati, naliti bujonom i kuvati par minuta dok se sos ne zgusne. Na kraju dodati kiselu pavlaku i isečen krompir. Servirati filee uz mirođija sos sa krompirom i posuti slaninom. Poslužiti uz crni hleb.
Svinjski file karakteriše veoma mali sadržaj masnoće. Ipak, ovaj obrok sadrži znatnu količinu masti, pa je neophodan oprez. Ukoliko želite da smanjite procenat masnoća, možete izostaviti dimljenu slaninu i koristiti kiselu pavlaku od obranog mleka.
Porcija za odraslu osobu - 435 g
Energetska vrednost porcije - 595 kcal
Natrijum - 1020 mg
Masti - 23 g
Masti (%) - 35 %
Zasićene masti - 7 g
Holesterol - 106 mg
Belančevine - 41 g
Belančevine (%) - 28 %
Ugljeni hidrati - 55 g
Ugljeni hidrati (%) - 37 %
Vlakna - 7 g
Porcija za odraslu osobu - 217.5 g
Energetska vrednost porcije - 297.5 kcal
Natrijum - 510 mg
Masti - 11.5 g
Masti (%) - 17.5 %
Zasićene masti - 3.5 g
Holesterol - 53 mg
Belančevine - 20.5 g
Belančevine (%) - 14 %
Ugljeni hidrati - 27.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %
Vlakna - 3.5 g