Toggle Navigation

 

File

Umaci ili sosovi služe kao dodatak jelima, kao preliv ili sredstvo za spajanje različitih sastavnih delova jela. Savremeni sosovi moraju da budu laki, kratki, svarljivi, dobro začinjeni i nikako masni.

Plativoo
Priprema

Na polovini ulja ispeći začinjene filee. Na drugoj polovini ulja propržiti slaninu, izvaditi je sa strane, a u isti tiganj dodati puter, brašno i mirođiju. Promešati, naliti bujonom i kuvati par minuta dok se sos ne zgusne. Na kraju dodati kiselu pavlaku i isečen krompir. Servirati filee uz mirođija sos sa krompirom i posuti slaninom. Poslužiti uz crni hleb.
Svinjski file karakteriše veoma mali sadržaj masnoće. Ipak, ovaj obrok sadrži znatnu količinu masti, pa je neophodan oprez. Ukoliko želite da smanjite procenat masnoća, možete izostaviti dimljenu slaninu i koristiti kiselu pavlaku od obranog mleka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 435 g

Energetska vrednost porcije - 595 kcal

Natrijum - 1020 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 106 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 217.5 g

Energetska vrednost porcije - 297.5 kcal

Natrijum - 510 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 53 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 600 g barenog krompira
    • 70 g dimljene slanine
    • 2 kašike ulja
    • 10 g putera
    • 2 kašike brašna
    • 200 ml bujona
    • 100 ml kisele pavlake
    • mirodija
    • so
    • biber
    • 200 g crnog hleba