Toggle Navigation

 

File sa šargarepom i dumbirom u soja sosu

Svinjsko meso je odlican izvor visokovrednih belancevina. Kvalitet belancevina izmedu ostalog meri se i sadržajem aminokiselina, a narocito sadržajem esencijalnih aminokiselina koje ucestvuju u procesima rasta i obnove tkiva, zarastanju rana i održavanju imunološkog sistema, a koje organizam nije u stanju da sam sintetiše.

Plativoo
Priprema

Svinjski file iseci na kockice, svež dumbir narendati a šargarepu sitno iseckati. Zagrejati ulje, staviti meso, kratko propržiti a zatim dodati šargarepu i dumbir. Dinstati par minuta, posuti šecerom, pobiberiti i preliti soja sosom. Kuvati na laganoj vatri oko 7-8 minuta. Servirati jelo na tanjir uz salatu od rukole i krišku crnog hleba

Soja sos se pravi od semenki soje, pšenice i pirinca na kojim se gaji plemenita plesan. Postoji više vrsta a najpoznatiji su japanski i kineski soja sos. Soja sos je otkriven u Kini pre 2500 godina, a u Japan je stigao u VI veku preko budistickih sveštenika koji su zbog svoje vere odbacili meso iz svoje ishrane, pa im je soja sos brzo postao jedan od važnih sastojaka kuhinje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 1300 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 98 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 650 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 49 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g svinjskog filea
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • svež đumbir
    • 50 ml soja sosa
    • 400 g šargarepe
    • 20 g šećera
    • biber
    • 150 g rukole
    • 300 g crnog hleba