Toggle Navigation

 

Francuski lonac

Često su komadi mesa veoma krti, pa ih treba pripremiti za pečenje kako bi bili mekši i ukusniji. Najčešće se takvi komadi mesa oblažu veoma tankim režnjevima suve slanine, koja se za meso zakači čačkalicama ili kuhinjskim koncem. Tokom pečenja se slanina topi, a meso upija sok pa postaje mekše.

Priprema

Goveđe meso iseći na kocke, svaki komad uviti u list slanine i staviti u nauljeni lonac da se peče. Dodati isečeni crni luk i šargarepu, posoliti, pobiberiti, začiniti peršunom i lovorom, dodati vode i ostaviti da se kuva dok meso ne omekša. Prokelj obariti u ključaloj vodi oko 5 minuta. U lonac dodati isečene šampinjone, paradajz i beli luk, a zatim sve preliti belim vinom i ostaviti da se kuva još 15 minuta. Nakon toga u lonac dodati brašno razmućeno sa vodom i kuvati par minuta dok se ne zgusne. Prokelj servirati na tanjir i dodati meso sa povrćem. Uz ovo jelo poslužiti krišku crnog hleba.
Zbog visokog sadržaja dijetnih vlakana, vitamina i minerala, kao i fitohemikalija značajnih za zdravlje i prevenciju bolesti, nutricionisti preporučuju da se poveća upotreba povrća u ishrani, naročito tamno zelenog lisnatog povrća kao što su brokoli, prokelj, kupus, kelj i karfiol.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 530 g

Energetska vrednost porcije - 605 kcal

Natrijum - 990 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 135 mg

Belančevine - 49 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 57 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 265 g

Energetska vrednost porcije - 302.5 kcal

Natrijum - 495 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 67.5 mg

Belančevine - 24.5 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 28.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g govedine od buta
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 50 g mesnate slanine
    • 100 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 200 g šargarepe
    • 300 g šampinjona
    • lovorov list
    • peršun
    • 300 g paradajza
    • 40 g brašna
    • 100 ml belog vina
    • 600 g prokelja
    • 200 g crnog hleba