Toggle Navigation

 

Gratinirani kupus sa aromatičnim svinjskim šniclama

Kada sečete kupus, podelite prvo glavicu na četvrtine i odstranite srce. Kupus se za salatu ili pripremu variva može iseći na trake različite debljine. Najbolje je jesti ga sirovog, u salatama, a prilikom kuvanja vodite računa da se ne raskuva jer se tako razgrađuje većina korisnih sastojaka.

Priprema

U posudu sa ključalom vodom sipati malo ulja i sirćeta, posoliti, dodati krupno isečen kupus i kuvati 10-ak minuta. Na otopljenom puteru upržiti brašno, naliti mlekom i bujonom, začiniti muskatnim oraščićem i kuvati bešamel sos uz stalno mešanje. Kupus izvaditi iz vode, ocediti i staviti u nauljenu vatrostalnu posudu. U bešamel sos dodati narendan trapist, promešati, preliti kupus i staviti da se zapeče u zagrejanu rernu na 200*C, 15-ak minuta. Meso iseckati na kockice, začiniti i propržiti na zagrejanom ulju. Dodati iseckan beli luk i peršunov list i po potrebi malo naliti bujonom. Servirati gratinirani kupus uz svinjsko meso.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 824 mg

Masti - 36 g

Masti (%) - 56 %

Zasićene masti - 15 g

Holesterol - 116 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 412 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 7.5 g

Holesterol - 58 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 8.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g svinjskog mesa
    • 3 kašike ulja
    • 600 g kupusa
    • 20 ml sirćeta
    • 20 g putera
    • 2 kašike brašna
    • 150 ml obranog mleka
    • 150 ml bujona
    • muskatni oraščić
    • 150 g rendanog trapista
    • 2 cena belog luka
    • peršunov list