Toggle Navigation

 

Hrskavi losos

Ovo je primer mediteranskog obroka, visokog energetskog sadržaja koji, iako bogat masnoćama, ima malu količinu štetnih - zasićenih masnoća.

Priprema

Losos iseći na četiri komada, posoliti, pobiberiti i uvaljati u susam. Peći na zagrejanom ulju oko pet minuta sa svake strane. Krompir iseći na listove i na rastopljenom puteru ga kratko propržiti. Potom ga začiniti solju, biberom i bosiljkom. Losos servirati sa krompirom i šargarepom uz crni hleb.
šargarepa je važno povrće u ishrani čoveka, zbog velikog sadržaja karotena.Najzdravija je kada se konzumira u svežem stanju, kao dodatak salatama, a najčešće se kuva u supi ili dinsta na puteru kao prilog jelima.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 775 kcal

Natrijum - 820 mg

Masti - 38 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 100 mg

Belančevine - 48 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 387.5 kcal

Natrijum - 410 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g lososa
    • 100 g susama
    • so
    • biber
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 400 g barenog krompira
    • 20 g putera
    • bosiljak
    • 200 g barene šargarepe
    • 300 g crnog hleba
Ključne reči:
losos susam šargarepa bosiljak