Toggle Navigation

 

Junetina u sosu

Juneće meso predstavlja odličan izvor proteina visoke biološke vrednosti, koji su neophodni za optimalno funkcionisanje organizma. Uvek imajte na umu da meso nije samo izvor belančevina, već i masnoća, pa se prilikom kupovine odlučite za meso bez golim okom vidljivih masti.

Plativoo
Priprema

Meso uvaljati u brašno i propržiti na vrelom ulju dok ne porumeni, a zatim ga izvaditi na tanjir. U istoj masnoći dinstati desetak minuta sitno iseckan luk i šargarepu. Vratiti meso na povrće, preliti vinom i vodom, posoliti, pobiberiti, posuti ruzmarinom i kuvati dok meso ne omekša. Na kraju dodati šampinjone isečene na četvrtine i kuvati desetak minuta. Junetinu servirati uz bareni krompir.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 330 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 165 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g junećeg mesa
    • 150 g crnog luka
    • 200 g šargarepe
    • 150 g šampinjona
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 2 kašika brašna
    • 200 ml belog vina
    • so
    • biber
    • ruzmarin
    • 500 g barenog krompira