Toggle Navigation

 

Nadin kelj

Prilikom kupovine kelja, birajte teže glavice tamnozelene boje, svežih listova, bez mrlja i rupica. Ako želite da ga osvežite, prvo ga kratko uronite u toplu, a zatim u hladnu vodu. Kelj možete čuvati u frižideru par dana, a za duže čuvanje najbolje je da ga blanširate i zamrznete.

Plativoo
Priprema

Kelj prepoloviti, odstraniti koren i bariti u ključaloj vodi 10 minuta. Zatim ga ocediti, prohladiti i iseckati na rezanca. Na delu ulja propržiti sitno iseckan crni luk, dodati narendanu šargarepu, mleveno juneće meso i začiniti. U posebne posude razdvojiti žumanca od belanaca. Žumanca pomešati sa pavlakom i prezlom, dodati dinstano meso, sipati na kelj, promešati i dodati penasto umućena belanca. Dobro promešati i smesu sipati u nauljenu vatrostalnu činiju. Preliti umućenim jajetom i pavlakom i peći 20-ak minuta u zagrejanoj rerni na 200*C. Servirati na tanjir uz krišku crnog hleba.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 515 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 855 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 245 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 65 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 257.5 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 427.5 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 122.5 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 32.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g mlevenog junećeg mesa
    • 100 g crnog luka
    • 100 g šargarepe
    • 3 kašike ulja
    • 2 jaja
    • so
    • biber
    • 2 kašike prezli
    • 200 ml kisele pavlake
    • 1 jaje
    • 100 ml kisele pavlake