Toggle Navigation

 

Karfiol musaka

Kada kupujete tzv. „low fat“ proizvode (sa manje masnoće) morate znati da ta oznaka znači da proizvod sadrži najviše 3 grama masti po obroku, dok „fat free“ (bezmasni) proizvod ima manje od 0,5 grama masti po obroku. „Light“ proizvodi imaju za trećinu manje kalorija ili upola manje masnoće po obroku u odnosu na standardne proizvode.

Plativoo
Priprema

Na ulju propržiti crni luk isečen na kocke, dodati narendanu šargarepu, malo prodinstati, a zatim dodati mleveno meso. Masu promešati, dodati šampinjone iseckane na listove, paradajz pelat, posoliti i pobiberiti. Vatrostalnu posudu premazati uljem, poređati karfiol, dodati pripremljeno meso i preliti jajima umućenim sa pavlakom i mlekom. Peći u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 30-ak minuta. Musaku servirati na tanjir i poslužiti uz crni hleb.

 

Iako se ovaj obrok odlikuje sadržajem masti u okviru preporučenih vrednosti, potrebno je obratiti pažnju na unos holesterola, koji veoma lako može da sklizne izvan preporučenih vrednosti. Prilikom pripreme ovog jela koristite pavlaku sa smanjenom količinom mlečne masti, a umesto dva cela jajeta upotrebite dva belanceta i samo jedno žumance.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Natrijum - 530 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 141 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 265 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 70.5 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g barenog karfiola
    • 500 g junećeg mlevenog mesa
    • 150 g crnog luka
    • 100 g šargarepe
    • 200 g šampinjona
    • 250 g paradajz pelata
    • so
    • biber
    • 2 kašike ulja
    • 200 ml kisele pavlake
    • 2 jaja
    • 150 ml obranog mleka
    • 200 g crnog hleba
    • preliv:
    • prilog: