Toggle Navigation

 

Karfiol salata

Ova, za naše podneblje pomalo neuobičajena kombinacija povrća i voća, sadrži znatno veću količinu masnoća u odnosu na važeće preporuke. Iako ove masnoće potiču iz maslinovog ulja i kikirikija, te dominiraju mononezasićene masne kiseline

Priprema

U dublju činiju staviti karfiol, sitno iseckan crni luk, kikiriki, na kocke isečenu pomorandžu, grašak i kukuruz šećerac. Posoliti i naliti maslinovim uljem i limunovim sokom. Promešati salatu i servirati
Kikiriki ili „zemljani“ orah, pripada porodici mahunarki i vrlo je bogat belančevinama, gvožđem, cinkom i magnezijumom. Najbolje ga je kupovati neoljuštenog jer tada sadrži najviše vitamina i minerala. U ishrani birajte samo ona zrna kikirikija koja nisu užegla jer se na starijim plodovima razvijaju mikroorganizmi koji dovode do kvarenja hrane i drugih zdravstvenih rizika.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Natrijum - 410 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 51 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 205 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 25.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g barenog karfiola
    • 100 g crnog luka
    • 80 g kikirikija
    • 150 g pomorandže
    • 150 g graška iz konzerve
    • 150 g kukuruza šećerca
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • sok od 1 limuna\n
    • so