Toggle Navigation

 

Kajmak pileće rolnice

Suve šljive se sve češće koriste i za pripremu slanih jela, naročito u kombinaciji sa svinjetinom, junetinom i, posebno, mesom peradi. Meso se može puniti ili obložiti suvim šljivama, a kod dinstanog mesa se mogu dodati u sastav umaka čime dobija posebnu punoću i aromu.

Priprema

Piletinu izlupati tučkom za meso, na meso staviti pršutu i kajmak, a zatim uviti u rolnicu i staviti u tepsiju. U činiji pomešati palentu, dodatak za jelo, biber i susam. Krompir uvaljati u pripremljenu palentu i staviti pored mesa u tepsiju. Dodati suve šljive i peći u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 30 minuta. Od putera, brašna i mleka napraviti bešamel sos. Pečene kajmak rolnice, suve šljive i palenta krompir servirati na tanjir i preliti bešamelom

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 405 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 1260 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 118 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 202.5 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 630 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 59 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 40 g pršute
    • 120 g kajmaka
    • 2 kašike ulja
    • biber
    • 500 g krompira
    • 15 g susama
    • 100 g palente
    • dodatak jelu
    • 10 g putera
    • 2 kašike brašna
    • 150 ml obranog mleka
    • 150 g suvih šljiva