Toggle Navigation

 

Kari piletina sa povrćem

Vrednost začina se više ne meri kao nekada, u zlatu, ali je njihova vrednost velika u oblikovanju i formiranju ukusa i stava prema hrani. Sastavni su deo pravilne ishrane, jer pružaju mogućnost korigovanja ukusa hrane, bez dodavanja prekomerne masti ili soli.

Priprema

Na umereno zagrejanom ulju propržiti piletinu isečenu na rezance. U meso dodati isečeno povrće – tikvicu, praziluk, šaragrepu i celer. Dinstati nekoliko minuta, posoliti, začiniti peršunom, dodati kari i preliti biljnom pavlakom. Kuvati 2-3 minuta. Na tanjir servirati kuvani pirinač, pored sipati kari piletinu sa povrćem i dekorisati peršunom.
Kari (masala) je mešavina mlevenih začina različitog sastava i ukusa koji se dodaju prilikom pripreme mnogobrojnih jela od povrća ili jela od ribe ili mesa. Osnovni sastojci su začini korijander, kumin, kurkuma i biber. Kategorizuje se kao blag, ljut i veoma ljut, u zavisnosti od sastojaka i njihovih količinskih odnosa. Velika mana karija je brzo opadanje kvaliteta.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 415 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 750 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 207.5 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 375 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 37.5 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 1 tikvica
    • 1 praziluk
    • 200 g šargarepe
    • 200 g celera
    • 400 g kuvanog pirinča
    • 2 kašike ulja
    • 200 ml biljne pavlake
    • kari
    • so
    • peršun