Toggle Navigation

 

Kotleti sa kiselim kupusom, palentom i šampinjonima

Kao i svež i kiseli kupus ima veoma pozitivan uticaj na zdravlje, naročito zimi, kada predstavlja jedan od najboljih izvora vitamina C. Da biste smanjili količinu soli listove kiselog kupusa uvek dobro isperite pre pripreme obroka.

Plativoo
Priprema

Rastopiti mast, dodati sitno iseckan crni luk i slaninu i propržiti. Dodati kiseli kupus, preliti sa malo vode i kuvati uz povremeno mešanje, dok kupus blago ne „zagori“.

Kotlete posoliti, pobiberiti i ispeći na zagrejanom ulju.

Zagrejati bujon, dodati palentu i kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.

Šampinjone izgrilovati na preostalom ulju, izvaditi iz tiganja, a u istu masnoću sipati pavlaku za kuvanje. Kuvati dok ne proključa, posoliti, začiniti crvenom mlevenom paprikom i kuvati sos dok se ne zgusne.

Servirati palentu, preliti sosom i preko nje staviti šampinjone, dodati na tanjir kiseli kupus i kotlete i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 315 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 1004 mg

Masti - 34 g

Masti (%) - 69 %

Zasićene masti - 14 g

Holesterol - 88 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 9 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 157.5 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 502 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 34.5 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 44 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 4.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskog mesa
    • so
    • biber
    • 100 g slanine u komadu
    • 150 g crnog luka
    • 400 g kiselog kupusa
    • 1 kašika masti
    • 1 kašika ulja
    • 100 g palente
    • 300 ml bujona od povrca
    • 100 g šampinjona
    • 150 ml pavlake za kuvanje
    • crvena mlevena paprika