Toggle Navigation

 

Kritski bataci

Kada kupujete suve šljive, obratite pažnju na njihov kvalitet. Treba da budu mesnate, sjajne, relativno meke i bez tragova plesni. Ukoliko kupujete industrijski zapakovane suve šljive, najbolje je da birate one koje su u providnom, dobro zavarenom pakovanju, koje će očuvati sočnost plodova, a vama omogućiti uvid u kvalitet.

Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckanu dimljenu slaninu, dodati batake i propržiti sa svih strana da dobiju zlatnu boju. Dodati iseckani crni luk i dinstati desetak minuta. Pred kraj dodati iseckane suve šljive i indijski orah, promešati i naliti belim vinom. Zagrejati bujon i kad proključa dodati palentu i začine pa kuvati dok se ne zgusne. Na tanjir servirati batake i pripremljenu palentu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 710 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 119 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 355 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 59.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećih bataka
    • 80 g dimljene slanine
    • 200 g suvih šljiva
    • 50 g indijskog oraha
    • 150 g crnog luka
    • 150 ml belog vina
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 200 g palente
    • 400 ml pilećeg bujona
    • so
    • biber