Toggle Navigation

 

Kuvana junetina u sosu od bukovače

Biber je jedan od najrasprostranjenijih i najvažnijih začina u kulinarstvu. Pod pojmom biber obično se misli na crni biber koji se na tržištu može naći ceo, mleven, lomljen, sterilizovan ili dehidriran. Cela zrna bibera se obično stavljaju u supe i marinade.

Priprema

Junetinu očistiti od viška masnoće, pa je iseći na šire rezance. Staviti je u šerpu, naliti vodom i prokuvati. Baciti prvu vodu, dobro isprati meso, naliti vrućom vodom i staviti da se kuva na laganoj vatri. Posle pola sata, mesu dodati povrće. Krompir oprati, oguliti i preseći napola, šargarepu iseći uzduž na četvrtine, celer oprati, oguliti i iseći na komade, a glavicu crnog luka samo oguliti. Začiniti dodatkom za jelo, posoliti, dodati biber u zrnu i ostaviti da se kuva dok meso ne omekša. U drugoj posudi na malo zagrejanog ulja, izdinstati krupno isečene bukovače, dodati senf, so, brašno i bujon u kojem se kuvalo meso i povrće. Na tanjir staviti kuvano povrće i junetinu, posuti sitno seckanim svežim peršunom i preliti sosom od bukovače. Poslužiti uz kukuruzni hleb.
Bareno meso se jednostavno priprema, pogodno je i za zdrave i fizički aktivne osobe, pa je zato poželjan način kulinarske obrade za sve osobe kojima se iz zdravstvenih razloga ograničava unos masti. Tretiranje masnoća na visokim temperaturama prilikom prženja, štetno je za zdravlje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 54 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g junetine od buta
    • 400 g krompira
    • 200 g šargarepe
    • 100 g crnog luka
    • 200 g celera
    • dodatak jelu
    • so
    • biber u zrnu
    • 2 kašike ulja
    • 400 g bukovače
    • 20 g senfa
    • peršun
    • 200 g kukuruznog hleba