Toggle Navigation

 

Lignje i dagnje

Dagnje imaju najviše omega-3 masnih kiselina od svih morskih plodova, a zahvaljujući visokom sadržaju joda podstiču lučenje hormona tirozina i zbog toga se preporučuju osobama koje imaju problema sa štitnom žlezdom.

Priprema

Na zagrejanom ulju ispeći isečene i začinjene lignje i dagnje.

Dodati isečene šampinjone i šitake, bareni krompir i masline, začiniti i kratko propržiti.

Servirati lignje i dagnje sa gljivama i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Belančevine - 31 g

Belančevine (%) - 26 %

Masti - 20 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 271 mg

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Natrijum - 1287 mg

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Belančevine - 15.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Masti - 10 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 135.5 mg

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Natrijum - 643.5 mg

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g dagnji
    • 400 g lignji
    • 400 g barenog krompira
    • 150 g šitaki gljiva
    • 150 g šampinjona
    • 80 g maslina
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • so,
    • biber