Toggle Navigation

 

Losos sa tikvicama

Losos je riba koja živi u morskim, a mresti se u slatkim vodama. Meso mu je intenzivno narandžaste boje i odličan je izvor omega3 masnih kiselina.

Plativoo
Priprema

Tikvice iseći na štapiće i kratko sotirati na delu zagrejanog maslinovog ulja i puteru.

Dodati pomorandžu isečenu na kriške, blago posoliti i pobiberiti, zatim dodati semenke lana i promešati.

Losos kratko zapeći na preostalom maslinovom ulju.

Servirati losos uz prilog od tikvica sa pomorandžom, posuti seckanom mirođijom i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 560 g

Energetska vrednost porcije - 345 kcal

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 26 %

Masti - 40 g

Masti (%) - 64 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 97 mg

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Natrijum - 432 mg

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 280 g

Energetska vrednost porcije - 172.5 kcal

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 13 %

Masti - 20 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 48.5 mg

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 5 %

Natrijum - 216 mg

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g lososa
    • 500 g tikvica
    • 30 g semenki lana
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 15 g putera
    • 2 pomorandže
    • mirodija
    • so,
    • biber