Toggle Navigation

 

Marinirana somovina sa grilovanim povrćem

Pošto je neutralnog ukusa, meso soma pre pečenja može da se marinira limunovim sokom ili sokom od pomorandže ili grejpfruta, dodatkom za jela, peršunom, origanom, mentom, korijanderom, belim biberom, bosiljkom ili drugim začinima po želji.

Plativoo
Priprema

Filete somovine iseći na komade pa potopiti u marinadu od peršuna, origana, soka od limuna i začina. Marinirane komade ribe ispeći na zagrejanom ulju. Plavi patlidžan i tikvice oguliti i iseći na kolutove. Povrće grilovati na zagrejanom tiganju. Pečurke oprati, odvojiti peteljke, a šeširčiće izgrilovati. Paradajz oprati, iseći na šire kolutove i njih izgrilovati. Na dno tanjira složiti grilovano povrće, začiniti ga, a preko složiti ispečene komade ribe. Dekorisati limunom i poslužiti uz crni hleb
Meso soma sadrži veće količine masti, te je prilikom pripreme potrebno štedljivo dodavati masnoću. što je somovina mlađa, meso je ukusnije. Međutim, teže je svarljiva za osobe koje imaju osetljivije organe za varenje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 405 g

Energetska vrednost porcije - 505 kcal

Natrijum - 865 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 51 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 202.5 g

Energetska vrednost porcije - 252.5 kcal

Natrijum - 432.5 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 25.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g filirane somovine
    • so
    • biber
    • peršun
    • origano
    • sok od jednog limuna
    • 1 limun
    • 1 plavi patlidžan
    • 2 tikvice
    • 2 paradajza
    • 200 g pečuraka
    • 2 kašike ulja
    • 400 g crnog hleba