Toggle Navigation

 

Medaljoni ad fines

Šitaki gljive sadrže nezasićene masne kiseline, dijetna vlakna i različite aktivne materije, koje u znatnoj meri održavaju normalni nivo masnoća u krvi odnosno snižavaju povišene vrednosti holesterola i triglicerida, te zaslužuju svoje mesto na trpezi svake porodice.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti isečene svinjske medaljone, flambirati konjakom i izvaditi na tanjir. U isti tiganj staviti papriku isečenu konkase, šampinjone i šitake isečene na listiće, čeri paradajz isečen na polovine i naliti belim vinom. Zatim dodati celerov i peršunov list, pavlaku za kuvanje i kratko prokuvati. Medaljone servirati na tanjir, preliti povrćem i poslužiti uz ražani hleb.
Za flambiranje se vrlo često koristi konjak. Alkohol se u kašiki za sos kratko zagreje iznad plamena, a zatim sipa preko vrelog jela i zapali. Ukoliko želite još intenzivniji miris, plamen treba ugasiti pre nego što alkohol sasvim sagori.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 445 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 670 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 81 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 40 %

Ugljeni hidrati - 69 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 222.5 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 335 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 40.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 34.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 30 ml konjaka
    • 150 g šitaki gljiva
    • 150 g šampinjona
    • 200 g zelene paprike
    • 150 g čeri paradajza
    • celer list
    • peršun list
    • 100 ml pavlake za kuvanje
    • so
    • biber
    • 150 ml belog vina
    • 300 g ražanog hleba