Toggle Navigation

 

Medaljoni u „plavom“ sosu

Karakterističan sastojak za pripremanje plavog sosa je sir gorgonzola. Takav italijanski sir postoji još od XI veka a ime je dobio po mestu u kojem se nekada odmarala stoka, vraćajući se sa alpskih pašnjaka. Nije poznato kada je otkriveno da plesan penicillium glaucum poboljšava kvalitet tog mekanog sira.

Plativoo
Priprema

File iseći na medaljone, začiniti ih i staviti da se peku. U drugom tiganju otopiti puter, dodati grašak i pirinač i lagano promešati. Gotove medaljone izvaditi na tanjir, a na preostalom ulju nakratko propržiti brašno pa postepeno, uz stalno mešanje, dolivati mleko. Kuvati 3-4 minuta pa dodati izdrobljenu gorgonzolu i mešati dok se ne rastopi. Servirati na tanjir pirinač sa graškom i medaljone, preliti plavim sosom i poslužiti uz kriške svežeg paradajza.
Prilog od barenog graška i pirinča sadrži namirnice koje su idealno iskombinovane. Mahunarke su bogate složenim ugljenim hidratima i značajan su izvor proteina velike biološke vrednosti, dok žitarice i sveže povrće sadrže sve neophodne aminokiseline za ljudski organizam.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 540 g

Energetska vrednost porcije - 645 kcal

Natrijum - 1100 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 85 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 67 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 270 g

Energetska vrednost porcije - 322.5 kcal

Natrijum - 550 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 42.5 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 33.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 60 g gorgonzole
    • 30 g brašna
    • 2 kašike ulja
    • 400 ml obranog mleka
    • so
    • biber
    • 400 g kuvanog pirinča
    • 200 g kuvanog graška
    • 20 g putera
    • 200 g crnog hleba
    • 4 paradajza