Toggle Navigation

 

Medeni bataci

Med za zdrave osobe važi za najbolji prirodni hranljivi zaslađivač. Veoma je važan način njegovog čuvanja. Sačuvan u dobro zatvorenim posudama, na hladnom i suvom mestu, može održati kvalitet praktično neograničeno dugo. Visoka koncentracija šećera i kiseo pH onemogućavaju rast mikroorganizama. 

Priprema

U činiji pomešati med, soja sos, sok limuna, ulje i začine. Batake preliti marinadom i ostaviti da odstoje sat vremena, nakon toga ih grilovati na tihoj vatri. Servirati batake uz lepinje i salatu. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 658 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 81 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 47 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 329 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 40.5 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 23.5 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 pilećih bataka sa karabatakom
    • marinada:
    • 90 g meda
    • 2 kašike soja sosa
    • sok jednog limuna
    • 1 kašika ulja
    • dodatak "pet zacina"
    • biber