Toggle Navigation

 

Mediteranski biftek

„Aćeto balzamiko“ je delikatesno italijansko vinsko sirće kojem se boja, aroma i ukus bitno pojačavaju dugotrajnim odležavanjem u hrastovim bačvama. Koristi se za začinjavanje salata, sosova i marinada kojima daje harmoničan sklad slatkog i slanog ukusa.

Priprema

Biftek posoliti, pobiberiti i ispeći na malo zagrejanog maslinovog ulja. Na tanjir servirati rukolu. Srednje pečen biftek iseći, staviti na rukolu, preliti maslinovim uljem i balzamikom. Preko bifteka narendati listiće parmezana i servirati. Mediteranski biftek poslužiti odmah.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Natrijum - 422 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 59 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 94 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 37 %

Ugljeni hidrati - 3 g

Ugljeni hidrati (%) - 4 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 211 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 29.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 47 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Ugljeni hidrati - 1.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 2 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g bifteka
    • 160 g rukole
    • 40 g parmezana u komadu
    • 30 ml balzamiko sirćeta
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber