Toggle Navigation

 

Mućkalica

Mućkalica se ranije pripremala od delova mesa koji nisu mogli da se iskoriste za roštilj, već su se mešali u istoj posudi sa povrćem i raznim začinima, te pržili na vatri uz povremeno mućkanje sadržaja. Vremenom je mućkalica postala zaseban specijalitet koji se više ne priprema od ostataka mesa.

Priprema

Crni luk iseći na krupnije kocke i prodinstati na ulju. Dodati na kocke sečenu svežu papriku i ljutu papričicu. Na kraju dodati oljušteni paradajz, takođe, isečen na kocke i začiniti. Meso istanjiti tučkom, ispeći ga, iseckati na
kocke i dodati u pripremljeno povrće, te pržiti još desetak minuta. Mućkalicu servirati uz bareni krompir, posuti sitno seckanim peršunovim listom i poslužiti uz ražani hleb.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 620 g

Energetska vrednost porcije - 640 kcal

Natrijum - 1100 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 67 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 83 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 17 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 310 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 550 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 33.5 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 41.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 8.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog karea
    • 300 g crnog luka
    • 500 g paprike
    • 200 g paradajz pelata
    • 1 ljuta papricica
    • 2 supene kašike ulja
    • so, biber
    • 15 g mlevene tucane paprike
    • peršunov list
    • 500 g kuvanog krompira
    • 400 g ražanog hleba