Toggle Navigation

 

Musaka od kelja i karfiola

Kelj danas jede čitav svet. Stampot, holandsko nacionalno jelo, pravi se od kiselog kupusa, kelja, endivije, spanaća, soje i crnog luka. Ukoliko želite da u svoje šerpe unesete malo irskog duha, napravite kolkanon koji se obično služi za Noć veštica. Sastoji se od pire krompira mešanog sa keljom, a običajni ritual sličan je onom sa našim božićnim česnicama – u jelo se stavljaju sitni novčići kao nagrada onome ko ima najviše sreće pri podeli obroka. U zemljama Dalekog istoka, Kini, Tajvanu i Vijetnamu, kelj se pržen služi kao prilog uz govedinu. 

Plativoo
Priprema

Kelj i karfiol dobro oprati. Zasebno obariti u kipućoj vodi do nekih 70%. Povrće izvaditi i staviti u posudu sa hladnom vodom. Za to vreme na umereno zagrejanom ulju dinstati sitno sečen crni luk. Dodati mleveno meso. Nastaviti sa dinstanjem 10-ak minuta. Mesu dodati sitno sečeni paradajz i začiniti. Musaku slagati na sledeći način: tepsiju premazati uljem pa poređati listove delimično obarenog kelja. Preko kelja stavimo dinstano mleveno meso, a preko poređamo cvetove karfiola. U posudi izmešamo žumanca sa mlekom i prelijemo složenu musaku. Musaku stavimo u rernu da se zapeče 15 minuta na 200*C.

 

Priprema salate: šargarepu dobro oprati, tanko oguliti i izrendati na krupnijoj strani trenice. šargarepu začiniti sokom od limuna, posoliti i dodati sitno seckani peršun.

 
Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 680 g

Energetska vrednost porcije - 630 kcal

Natrijum - 1100 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 205 mg

Belančevine - 48 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 76 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 16 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 315 kcal

Natrijum - 550 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 102.5 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 8 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 glavica kelja
    • 1 glavica karfiola
    • 500 g mlevenog junećeg mesa
    • 1 manja crnog luka
    • 1 paradajz
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • preliv:
    • 200 ml mleka
    • 2 žumanca
    • salata
    • 400 g šargarepe
    • 1 limun
    • so
    • seckan peršunov list
    • prilog:
    • 400 g crnog hleba