Toggle Navigation

 

Musaka sa tri vrste povrća i pirinčem

Ovaj obrok sadrži kombinaciju belančevina biljnog i životinjskog porekla, čime organizam dobija sve neophodne esencijalne aminokiseline. Kako je udeo belančevina u energetskoj vrednosti porcije nešto iznad preporučenih vrednosti osobe sa oboljenjima bubrega, veličinu porcije bi trebalo da usklade sa preporukama dobijenim od lekara.

Plativoo
Priprema

Na delu ulja propržiti na kocke isečen crni luk, dodati narendanu šargarepu i mleveno juneće meso. Kratko prodinstati pa dodati iseckan kiseli kupus, posoliti, pobiberiti i posuti crvenom mlevenom paprikom. U tepsiju premazanu uljem poređati na kolutove isečen krompir, dodati dinstano meso sa povrćem i prekriti sve sa barenim pirinčem. U činijici umutiti jaja sa kiselom pavlakom i mlekom i preliti musaku. Staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200*C, oko 30 minuta. Uz musaku poslužiti crni hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 810 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 188 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 66 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 405 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 94 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g mlevenog junećeg mesa
    • 100 g crnog luka
    • 100 g šargarepe
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • biber
    • so
    • 250 g krompira
    • 200 g kiselog kupusa
    • 250 g barenog pirinča
    • 3 jaja
    • 120 ml kisele pavlake
    • 80 ml obranog mleka
    • 300 g crnog hleba