Toggle Navigation

 

Ostrvska sarma

Kao i svež i kiseli kupus ima veoma pozitivan uticaj na zdravlje i predstavlja jedan od najboljih izvora vitamina C. Da biste smanjili količinu soli u ovom obroku, listove kiselog kupusa prethodno dobro isperite.

Priprema

Pomešati tunjevinu i bareni pirinač, posoliti, pobiberiti, dodati peršunov list i promešati. Pripremljenu masu uviti u listove kupusa kao sarmu i staviti u vatrostalnu posudu. Naliti vodom i peći u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 35 minuta. Sarme servirati na tanjir i poslužiti sa ražanim hlebom.
Sadržaj natrijuma u jednoj porciji ovog obroka višestruko premašuje dnevno preporučenu količinu natrijuma. Ovaj obrok nije pogodan za osobe sa visokim krvnim pritiskom.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 540 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 3175 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 46 mg

Belančevine - 45 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 60 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 270 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 1587.5 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 23 mg

Belančevine - 22.5 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 12 listova kiselog kupusa
    • 600 g tunjevine iz konzerve
    • 400 g barenog pirinča
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 200 g ražanog hleba