Toggle Navigation

 

Pelatirana piletina

Kada kupujete paradajz pelat, obratite pažnju na izgled limenke. Ona mora biti neoštećena, bez tragova korozije sa spoljašnje i unutrašnje strane. Paradajz ima visok sadržaj kiseline i može u kontaktu sa metalom da izazove koroziju i posledičnu migraciju olova iz ambalaže u namirnicu.

Priprema

Piletinu izlupati tučkom za meso, zaseći na par mesta, posoliti, pobiberiti i peći na zagrejanom ulju. Meso izvaditi na tanjir, a u tiganj dodati krupno isečene šampinjone i listiće prokelja. Prodinstati, vratiti piletinu, preliti bujonom i kuvati 10-ak minuta. Dodati paradajz pelat, iseckanu mirođiju i promešati. Servirati na tanjir uz krišku ražanog hleba.
Poznato je da paradajz ima mnogobrojna pozitivna dejstva na organizam, između ostalog povećava i izlučivanje vode iz organizma, ima pozitivno dejstvo na srce i krvotok, snižava krvni pritisak i podstiče procese varenja
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 495 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 87 mg

Belančevine - 43 g

Belančevine (%) - 36 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 43.5 mg

Belančevine - 21.5 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 400 g prokelja (listići)
    • 200 g šampinjona
    • 250 g paradajz pelata
    • mirodija
    • biber
    • so
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 150 ml bujona
    • 300 g ražanog hleba