Toggle Navigation

 

Pesto bataci sa sotiranim povrćem

Pesto, italijanski umak, pravi se od zrna pinije (plodova bora roda Pinus), bosiljka, belog luka i maslinovog ulja. Pre upotrebe, pinjole je najbolje lagano ispeći u tiganju bez masnoće kako bi se oslobodila njihova aroma. Pinjoli imaju specifičnu, orašastu aromu, ali ukoliko niste u mogućnosti da ih nabavite a želite sami da napravite ovaj sos, možete upotrebiti bademe ili orahe.

Plativoo
Priprema

Batake posoliti, pobiberiti i blago premazati, ispod kožice, pesto sosom.

Zagrejati ulje i ispeći batake sa obe strane.

Šargarepu, karfiol i brokoli obariti, procediti i sotirati na rastopljenom puteru.

Batake servirati uz prilog od sotiranog povrća i poslužiti tople.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 330 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 44 %

Masti - 14 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 132 mg

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Natrijum - 407 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 165 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 22 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 66 mg

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 7 %

Natrijum - 203.5 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pilećih bataka
    • 80 g pesto sosa
    • 1 kašika ulja
    • so,
    • biber
    • 200 g karfiola
    • 200 g šargarepe
    • 200 g brokolija
    • 20 g putera