Toggle Navigation

 

Pilav sa kobasicom

Paradajz i proizvodi od paradajza obezbeđuju najveći deo karotenoida u ishrani. Najznačajniji iz ove grupe jesu alfa i beta karoten, lutein, zeaksantin i likopen. Likopen je pigment koji daje crvenu boju, osim paradajzu, i lubenici i crvenom grejpfrutu. Zanimljiv je podatak da se više od 85% likopena unese kriz paradajz i proizvode na bazi ovog sočnog povrća.

Priprema

Luk sitno iseckati, a kobasice iseći na kolutove. Na maslinovom ulju dinstati luk 4-5 minuta, a zatim dodati kobasice. Uz povremeno dolivanje vode dinstati 10-ak minuta, pa dodati pasulj, začiniti i kuvati još 5 minuta. Tada dodati pirinač i paradajz isečen na kockice, naliti sokom od paradajza pa kuvati još 15 minuta. Servirati toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 1100 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 67 mg

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 75 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 550 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 33.5 mg

Belančevine - 13.5 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 37.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g barenog pirinča
    • 400 g poludimljene kobasice
    • 1 glavica crnog luka
    • 3 paradajza
    • so
    • biber
    • 1 konzerva crvenog pasulja
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 ml soka od paradajza