Toggle Navigation

 

Piletina a la Rajka

Pileća prsa imaju najniži sadržaj masti. Pečena piletina kojoj ste uklonili kožu ima i do 30% manje kalorija. Kako piletina sadrži uglavnom mononezasićene i vrlo malo zasićenih masti, holesterol u ovom obroku potiče uglavnom od putera i parmezana.

Priprema

Piletinu iseći na šnicle, izlupati tučkom za meso, začiniti hmeli sunelijem i izgrilovati na delu ulja. Na drugoj polovini ulja propržiti isečen praziluk i beli luk, dodati iseckane šampinjone i začine. Na puteru kratko propržiti brašno, preliti mlekom, začiniti i kuvati dok se sos ne zgusne. U vatrostalnu posudu poređati grilovanu piletinu, sipati smesu od pečuraka i preliti bešamel sosom. Posuti parmezanom i zapeći 15-ak minuta u zagrejanoj rerni na 200*C. Poslužiti uz crni hleb.
Ovaj obrok je veoma bogat belančevinama koje su zastupljene u količinama većim u odnosu na trenutno važeće preporuke. Da bi unos belančevina na dnevnom nivou bio u preporučenim granicama, neophodno je u ostalim obrocima akcenat staviti na namirnice koje nisu bogate belančevinama.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 1090 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 97 mg

Belančevine - 48 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 545 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 48.5 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 2 kašike ulja
    • 300 g praziluka
    • 2 cena belog luka
    • 300 g šampinjona
    • biber
    • so
    • bosiljak
    • zacin hmeli suneli\n
    • 20 g putera
    • 2 kašike brašna
    • 400 ml obranog mleka
    • 40 g parmezana
    • 300 g crnog hleba