Toggle Navigation

 

Piletina na segedinski način

Dinstanje uz minimalnu količinu ulja jedan je od zdravstveno prihvatljivih načina pripreme namirnica. U obroku se značajno smanjuje sadržaj masti i holesterola ukoliko se ukloni kožica sa pilećeg mesa.

Priprema

Pileće batake odvojiti od kože i kostiju. Na ulju propržiti seckani luk i šargarepu isečenu na kolutove, dodati meso, posoliti, pobiberiti i začiniti kimom. Kad je meso skoro gotovo začiniti crvenom mlevenom paprikom, dodati isečen krompir, naliti vodom i ostaviti da se kuva dok krompir ne omekša. Na kraju dodati isečene šampinjone i paradajz i kuvati još 10-ak minuta. Gotovu piletinu na segedinski način servirati i po želji poslužiti sa crnim hlebom.
Kim je jedan od najranije korišćenih začina u Evropi. Koriste se sušeni plodovi koji se dodaju u jela od kelja, kiselog kupusa, krompira i cvekle; dobro se slaže uz jela od mesa, ali i uz sireve, supe i sosove, a omiljen je i kao začin uz hleb i razne vrste peciva.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Natrijum - 640 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 37 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 320 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Ugljeni hidrati - 20.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 pileca bataka
    • 200 g šargarepe
    • 2 glavice crnog luka
    • so
    • biber
    • kim
    • 2 paradajza
    • 200 g krompira
    • 200 g šampinjona
    • 200 g crnog hleba
    • 1 kašika ulja