Toggle Navigation

 

Piletina sa urmom, gorgonzolom i kruškama

Urme su jedna od najstarijih biljaka koje ljudi uzgajaju. Kvalitetna urmina palma može davati plodove i preko 100 godina.

Plativoo
Priprema

Piletinu iseći, posoliti, pobiberiti, preliti uljem i ostaviti da odstoji oko pola sata.

Odstraniti koštice iz urmi.

Gorgonzolu usitniti, pomešati sa kiselom pavlakom i napuniti urme. Uviti urme u slaninu i kratko zapeći u zagrejanom tiganju.

Kruške oljuštiti, iseći i kratko kuvati u ključalom belom vinu.

Piletinu ispeci u zagrejanom tiganju.

Servirati piletinu sa urmama i kruškama, preliti redukovanim balzamikom i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 650 kcal

Belančevine - 49 g

Belančevine (%) - 30 %

Masti - 29 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 138 mg

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Natrijum - 1130 mg

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 325 kcal

Belančevine - 24.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Masti - 14.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 69 mg

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Natrijum - 565 mg

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 150 g urmi
    • 100 g gorgonzole
    • 50 g kisele pavlake
    • 100 g slanine u listićima
    • 200 g krušaka
    • 250 ml belog vina
    • so,
    • biber
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • redukovani balzamiko