Toggle Navigation

 

Piletina u kiselom saftu

Uz belančevine, masti i ugljene hidrate, brokoli je veoma vredan izvor vitamina i minerala - vitamina C, provitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora i kalijuma.

Priprema

Piletinu iseći na šnicle, izlupati tučkom i začiniti dodatkom za jelo. Uvaljati piletinu u brašno i pržiti na zagrejanom ulju. Dodati kisele krastavce isečene na kockice i kiselo mleko, promešati i dinstati oko 10-ak minuta dok se saft ne zgusne. Servirati piletinu u kiselom saftu uz bareno povrće – krompir, šargarepu i brokoli. Uz jelo poslužiti i krišku ražanog hleba.
Kako piletina sadrži nisku količinu zasićenih masti, neće znatno uticati na povećanje nivoa holesterola u krvi. Zbog svog neutralnog ukusa, piletina se često kombinuje sa čitavim spektrom povrća i začina čime se dobija uvek ukusan i hranljiv obrok.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 455 kcal

Natrijum - 750 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 51 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 227.5 kcal

Natrijum - 375 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 37.5 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 25.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • dodatak jelu
    • 100 g kiselih krastavaca
    • 2 kašike brašna
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 180 ml kiselog mleka
    • 300 g barene šargarepe
    • 300 g barenog krompira
    • 200 g brokolija
    • 200 g ražanog hleba