Toggle Navigation

 

Piletina u sosu od vrganja i začinskih trava

Majčina dušica (timijan) je začinska biljka koja potiče iz Sredozemlja. U kulinarstvu se koristi kao začin za supe, sosove, nadeve, marinade, povrće, testeninu, marmelade i svež sir. Nezamenljiva je za meso peradi i divljači. Majčina dušica je najvažniji sastojak provansalskih začinskih mešavina

Priprema

Vrganje potopiti u mlaku vodu i ostaviti da odstoje odnosno upiju tečnost. Ocediti ih od vode (vodu od vrganja sačuvati), staviti na deo maslinovog ulja da se peku, dodati iseckane začinske trave (ruzmarin i majčinu dušicu) i kuvati na laganoj vatri. Na rastopljenom puteru upržiti sitno iseckan peršun, preliti pavlakom za kuvanje i kad proključa dodati bareni pirinač. Vraganje usitniti i napraviti sos. Piletinu iseći na šnicle, posoliti, pobiberiti i ispeći na preostalom maslinovom ulju. Servirati piletinu uz prilog od pirinča, preliti sosom od vrganja i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 320 g

Energetska vrednost porcije - 620 kcal

Natrijum - 437 mg

Masti - 34 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 93 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 218.5 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 46.5 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 50 g sušenih vrganja
    • 100 ml pavlake za kuvanje
    • 400 g barenog pirinča
    • 10 g putera (maslaca)
    • 8 kašika maslinovog ulja
    • ruzmarin
    • majčina dušica
    • 2 veze peršuna
    • so
    • biber