Toggle Navigation

 

Povrće u kus kusu i piletina u sosu od pomorandže

Preterana upotreba kurkume u jelu će rezultirati neznatno gorkim ukusom. Koristi se za začinjavanje i bojenje salatnih preliva. Za supe, umake i pirinač dovoljno je dodati prstohvat praha kurkume prilikom kuvanja.

Priprema

Kus kus preliti toplom vodom i ostaviti da odstoji.

Crveni luk, šargarepu i bundevu iseći na kockice i kratko ispeći na  zagrejanom maslinovom ulju. Preliti bujonom, dinstati 10-ak minuta, dodati kus kus i rendanu koru od pomorandže, začiniti kurkumom, posuti cimetom i promešati.

Piletinu iseći na šnicle, posoliti, pobiberiti i ispeći na puteru i preostalom ulju.

Pred kraj pečenja meso preliti sokom od ceđene pomorandže i ukuvati do željene gustine sosa.

Servirati povrće sa kus kusom i piletinu u sosu od pomorandže i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 330 kcal

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 46 %

Masti - 12 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 96 mg

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Natrijum - 286 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 165 kcal

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 23 %

Masti - 6 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 48 mg

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 9.5 %

Natrijum - 143 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 400 g bundeve
    • 100 g kus kusa
    • 100 g crvenog luka
    • 150 g šargarepe
    • 150 ml bujona od povrca
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 15 g putera
    • 1 pomorandža
    • kurkuma (turmarika)
    • cimet
    • so,
    • biber