Toggle Navigation

 

Punjena ćuretina u božanstvenom sosu

Žalfija ili kadulja je mediteranska biljka intenzivnog mirisa. Iako je smatraju prvenstveno lekovitom biljkom, vrlo je cenjena i u gastronomiji gde se često koristi kao začin prilikom pripreme raznih sosova, mesa i ribe. Koristi se štedljivo jer je vrlo jakog ukusa.

Plativoo
Priprema

Ćuretinu iseći na šnicle, rastanjiti tučkom, posoliti i pobiberiti. Feta sir usitniti, dodati iseckanu žalfiju i pršutu, promešati i staviti nadev preko ćuretine. Upakovati paketiće, pričvrstiti grančicom ruzmarina i kratko zapeći sa svih strana na zagrejanom ulju. Dodati iseckane šampinjone, preliti vinom i kuvati dok alkohol ne ispari. Preliti sokom od paradajza i pavlakom za kuvanje i krčkati na laganoj vatri dok se sos ne ukuva. Krompir staviti u činiju, dodati puter i mleko, usitniti i napraviti pire. Servirati punjenu ćuretinu u sosu uz pire krompir i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 660 kcal

Natrijum - 1084 mg

Masti - 38 g

Masti (%) - 52 %

Zasićene masti - 16 g

Holesterol - 162 mg

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 330 kcal

Natrijum - 542 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 81 mg

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 9.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g ćuretine
    • 40 g pršute
    • 500 g kuvanog krompira
    • 200 g feta sira
    • 150 g šampinjona
    • 100 ml pavlake za kuvanje
    • 150 ml soka od paradajza
    • 80 ml belog vina
    • 20 g putera
    • 80 ml mleka
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • ruzmarin
    • so
    • biber
    • žalfija