Toggle Navigation

 

Punjene pljeskavice

Biber je jedan od najrasprostranjenijih i najvažnijih začina u kulinarstvu. Pod pojmom „biber“ obično se misli na crni biber koji se na tržištu može naći ceo, mleven, lomljen, sterilizovan ili dehidriran. Cela zrna bibera se obično stavljaju u supe i marinade. 

Priprema

Crni i beli luk izmiksati u blenderu. U činiju staviti meso, izmiksane lukove, mineralnu vodu, začine, sodu bikarbonu i belance. Smesu promešati rukama, formirati loptice, pritisnuti dlanovima, staviti na sredinu list praške šunke i sir. Preklopiti, utisnuti dobro ivice i oblikovati u pljeskavicu. Ruke premazati uljem dok se prave pljeskavice, jer će se lakše formirati i smesa neće lepiti za dlanove. Grilovati pljeskavice na tihoj vatri. Krompir oljuštiti, preseći na pola, posuti začinskim travama, preliti uljem, promešati i izgrilovati. Na tacnu servirati pljeskavice i krompir uz lepinje i salatu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 580 g

Energetska vrednost porcije - 910 kcal

Natrijum - 1779 mg

Masti - 51 g

Masti (%) - 51 %

Zasićene masti - 15 g

Holesterol - 299 mg

Belančevine - 82 g

Belančevine (%) - 36 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 290 g

Energetska vrednost porcije - 455 kcal

Natrijum - 889.5 mg

Masti - 25.5 g

Masti (%) - 25.5 %

Zasićene masti - 7.5 g

Holesterol - 149.5 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 6.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 kg mešanog mlevenog mesa
    • 2 glavice crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 150 ml mineralne vode
    • so
    • beli biber
    • soda bikarbona
    • 1 belance
    • 200 g rendanog trapista
    • 300 g praške šunke
    • prilog:
    • 600 g sitnijeg kropira
    • suve začinske trave (origano, bosiljak, ruzmarin)
    • 100 ml ulja