Toggle Navigation

 

Rolovana teletina sa spanaćem i šargarepom

Blanširanje povrća je važan postupak pripreme hrane. Povrće se nakratkostavlja u vodu zagrejanu na temperature od 85-90*C, koja u roku od nekoliko minuta razara belančevine, što dovodi do promene boje i ukusa povrća.

Plativoo
Priprema

Teletinu posoliti i ostaviti malo da odstoji. Zatim na svaku šniclu staviti malo blanširanog spanaća i barene šargarepe. Uviti šnicle u rolnice, te ih pržiti na zagrejanom ulju. Kada rolnice porumene, naliti vino i dinstati 15 minuta. šampinjone iseckati na listiće, a crni luk na kockice, pa dodati u tiganj i kuvati još 15 minuta. Jelo naliti pavlakom i posoliti, te poslužiti uz bareni pirinač i krišku crnog hleba.
Teletina, za razliku od ostalih vrsta mesa koje se na našem području najčešće jedu, ima brojne prednosti.
Pre svega, ima znatno nižu energetsku vrednost, manje masti, a više visokokvalitetnih belančevina.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 610 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 110 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 61 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 305 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 30.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g telećih šnicli
    • 300 g blanširanog spanaća
    • 100 g crnog luka
    • 300 g barene šargarepe
    • 1 cen belog luka
    • 2 kašike ulja
    • 100 ml belog vina
    • 400 g šampinjona
    • 100 g kisele pavlake
    • 400 g barenog pirinča
    • so
    • 200 g crnog hleba