Toggle Navigation

 

Rolovani ražnjići

Sadržaj masti u ovom obroku veći je od preporučenih vrednosti i donekle se može umanjiti ukoliko umesto prženja na ulju ražnjiće ispečete u posuđu kojem nije neophodno dodavanje masnoće ili na roštilju.

Priprema

Svinjsko meso iseći na četiri šnicle, izupati tučkom za meso, posoliti, pobiberiti i staviti odgore pečenicu. Urolovati svaku šniclu i iseći ražnjiće. Nanizati ražnjiće na žicu i peći na zagrejanom ulju sa obe strane. Servirati uz bareni pirinač, kolutove crvenog luka i kriške paradajza
U ishrani čoveka najčešće se koristi oljušten pirinač dugog, srednjeg i okruglog zrna, koji se može nabaviti u pakovanjima sa oznakama I i II kategorije ili klase, u zavisnosti od količine neoljuštenih i polomljenih zrna. Pirinač i testeninu, odn. proizvode od žitarica, najbolje je jesti u integralnom obliku.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 455 kcal

Natrijum - 950 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 87 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 227.5 kcal

Natrijum - 475 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 43.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g svinjskog karea
    • 60 g pečenice
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 400 g barenog pirinča
    • 200 g crvenog luka
    • 400 g paradajza - kao prilog