Toggle Navigation

 

Šaran sa nadevom od zelenih maslina (posno)

Povrće, riba, masline i maslinovo ulje su osnovni elementi mediteranske kuhinje koja, i pored povećanog unosa masti, ima zaštitno dejstvo na kardiovaskularni sistem. Masline i maslinovo ulje su važan izvor mononezasićenih masnih kiselina. Čak 75 odsto masnoća u maslinovom ulju čini oleinska kiselina, koja utiče na smanjenje nivoa tzv. „lošeg“ - LDL holesterola.

Priprema

Iseckati masline i beli luk, dodati peršun, malo ulja i sok od jednog limuna. Pripremljenim nadevom napuniti šarane. Povrće iseći na kolutove, staviti u nauljenu posudu, odgore staviti šarane, preliti preostalim uljem i peći u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 15-ak. Nakon toga sniziti temperaturu na 180*C i peći još 20-ak minuta. Gotovo jelo izvaditi iz rerne i servirati uz crni hleb.
Sveže kupljenog šarana najbolje iskoristite istog ili najkasnije u roku od dva dana od kupovine. U tom periodu je neophodno da ga čuvate u frižideru na 4°C. šarana i druge vrste ribe takođe možete i zamrznuti i čuvati u zamrzivaču najduže 6 meseci.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 465 g

Energetska vrednost porcije - 635 kcal

Natrijum - 1080 mg

Masti - 31 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 132 mg

Belančevine - 45 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 232.5 g

Energetska vrednost porcije - 317.5 kcal

Natrijum - 540 mg

Masti - 15.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 66 mg

Belančevine - 22.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 100 g zelenih maslina
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • sok od jednog limuna
    • 2 cena belog luka
    • peršunov list
    • 150 g crnog luka
    • so
    • biber
    • 200 g šargarepe
    • 200 g paradajza
    • 300 g crnog hleba