Toggle Navigation

 

Šaran na podvarku

Meso šarana ima visoku energetsku vrednost – 100 g sadrži 127 kcal. Bogato je vitaminima A, E, B grupe, a od minerala sadrži natrijum, kalcijum, gvožđe i cink. Svežu ribu čuvajte u frižideru i iskoristite je istog dana ili najkasnije dan posle kupovine. Zamrznutog šarana čuvajte najduže 6 meseci.

Priprema

Na ulju propržiti isečen crni luk, dodati oceđen kiseli kupus, paradajz pire, pirinač, lovorov list, so i biber. Dinstati desetak minuta i presuti u vatrostalnu činiju. Na kupus staviti očišćenog šarana, preliti sa malo vode i peći 30 minuta u zagrejanoj rerni na 200*C. Uz šarana poslužiti i krišku crnog hleba.
Imajući u vidu da kiseli kupus sadrži veliku količinu soli, ne čudi da jedna porcija sadrži preko 95 % dnevno dopuštene količine natrijuma. Upravo zbog toga osobe sa visokim krvnim pritiskom bi trebalo da izbegavaju upotrebu većih količina kiselog kupusa i drugih namirnica koje sadrže velike količine soli.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 545 g

Energetska vrednost porcije - 620 kcal

Natrijum - 2315 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 165 mg

Belančevine - 51 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 272.5 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 1157.5 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 82.5 mg

Belančevine - 25.5 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 kg šarana
    • 1 kg kiselog kupusa
    • 200 g crnog luka
    • lovorov list
    • 2 kašike paradajz pirea
    • 100 g barenog pirinča
    • malo vode
    • so
    • biber
    • 3 kašike ulja
    • 200 g crnog hleba