Toggle Navigation

 

Sarme i paprike

Iako ovaj obrok sadrži više masti u odnosu na važeće preporuke, zasićene masti su u granicama preporučenih vrednosti. Osobe koje žele da smanje količinu masti u obroku mogu da izostave slaninu tokom pripreme jela.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti sitno isečeni crni luk, dodati šargarepu i malo propržiti. Staviti mleveno meso, pirinač i iseckanu slaninu. Propržiti i začiniti. Gotovom smesom napuniti paprike i uviti sarme. Vrhove paprike uvaljati u brašno, složiti u odgovarajuću posudu, dodati sarme, krompir oljušten i isečen na kriške, preliti vodom, poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko 70 minuta. Jelo poslužiti uz crni hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 620 kcal

Natrijum - 1670 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 103 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 62 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 835 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 51.5 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 100 g slanine
    • 400 g mlevenog junećeg mesa
    • 150 g crnog luka
    • 100 g rendane šargarepe
    • 30 g pirinča
    • 2 kašike ulja
    • dodatak jelu
    • 4 lista kiselog kupusa
    • 8 sušenih crvenih paprika
    • 2 kašike brašna
    • 4 krompira
    • 200 g crnog hleba