Toggle Navigation

 

Sataraš od lignji

Sve savremene proporuke za pravilnu ishranu kažu da unos holesterola treba ograničiti na 200 mg dnevno za osobe koje imaju povišene vrednosti masnoća u krvi, do 300 mg dnevno za zdrave osobe.

Priprema

Na zagrejanom ulju kratko propržiti crni luk isečen na rebarca, a zatim dodati lignje uzdužno isečene na četvrt. Malo propržiti, preliti vinom, dodati malo vode i kuvati oko 10 minuta. Kada tečnost napola ispari, dodati papriku isečenu na žilijen i konkase iseckan paradajz. Sataraš posoliti, pobiberiti i začiniti svežim bosiljkom. Servirati sataraš od lignji uz prilog od barenog krompira.
Morski plodovi su, prema pirimidi pravilne ishrane, takođe u grupi mesa, zajedno sa svim vrstama riba. Njihovo meso je važan izvor belančevina visoke biološke vrednosti i lako je svarljivo. Lignje sadrže mali postotak ukupne i zasićene masti, međutim, imaju veliku količinu holesterola.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 405 kcal

Natrijum - 270 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 466 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 36 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 202.5 kcal

Natrijum - 135 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 233 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g lignji
    • 400 g crnog luka
    • 100 ml belog vina
    • 200 g paradajza
    • 150 g zelene paprike
    • biber
    • so
    • bosiljak
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 400 g barenog krompira