Toggle Navigation

 

Sedano jagnjetina

Da li ste znali da korišćenje luka u ishrani dva ili više puta nedeljno značajno smanjuje rizik od nastanka raka debelog creva. Naime, istraživanja su pokazala da meso pripremano sa lukom sadrži znatno manju količinu kancerogenih materija u odnosu na meso spremljeno bez luka.

Plativoo
Priprema

Jagnjetinu iseći na manje komade i začiniti. Crni luk iseći i propržiti na zagrejanom maslinovom ulju. Dodati jagnjetinu i celer isečen na listiće. Naliti vodom i kuvati 30-ak minuta. Izvaditi meso na tanjir, u šerpu dodati senf, promešati i zgusnuti brašnom pomešanim sa malo vode. Jagnjetinu servirati uz ranije obaren krompir i preliti saftom.
Crni luk je biljka koja pripada porodici ljiljana. Zahvaljujući visokoj sposobnosti adaptacije, širom sveta postoji veliki broj različitih sorti koje su prilagođene različitim prostorima i ekološkim uslovima. Na osnovu sadržaja suve materije, šećera i eteričnih ulja, sve sorte crnog luka se dele na ljute, poluljute i slatke sorte. One vrste koje imaju najjači ukus imaju i najjaču ukupnu antioksidativnu aktivnost.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 425 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 340 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 99 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 212.5 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 170 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 49.5 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g jagnjetine
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 g crnog luka
    • 200 g celera
    • 50 g senfa
    • 2 kašike brašna
    • dodatak jelu
    • biber
    • 600 g barenog krompira