Toggle Navigation

 

Seoske punjene paprike

Energetska vrednost crvene paprike iznosi oko 20 kcal u 100 g. Sveža paprika predstavlja odličan izvor vitamina C kojeg sadrži skoro četiri puta više od pomorandže. Poznata je, takođe, i po znatnim količinama beta-karotena, snažnog antioksidansa koji predstavlja odličnu preventivu za maligna oboljenja.

Priprema

Na malo ulja propržiti iseckan crni luk, dodati rendanu šargarepu i mleveno meso. Dobro upržiti, začiniti i dodati pirinač. Paprike izdubiti, očistiti od semenki, oprati, napuniti pripremljenom smesom i poređati u vatrostalnu posudu. Preliti preostalim uljem i peći 15-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200*C. Paprike izvaditi iz rerne, staviti kajmak preko njih i ostaviti par minuta da odstoje, dok se kajmak ne rastopi pa ih tako tople poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 530 g

Energetska vrednost porcije - 630 kcal

Natrijum - 475 mg

Masti - 33 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 18 g

Holesterol - 167 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 265 g

Energetska vrednost porcije - 315 kcal

Natrijum - 237.5 mg

Masti - 16.5 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 83.5 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g mešanog mlevenog mesa
    • 100 g šargarepe
    • 200 g crnog luka
    • 50 g barenog pirinča
    • 600 g paprike (8 komada)
    • 5 kašika šećera
    • tucana paprika
    • 200 g kajmaka
    • 2 kašike ulja