Toggle Navigation

 

Teletina u pasulju

Pasulj ili kako ga još nazivaju „meso siromaha“ je visoko vredna namirnica koja pored belančevina i ugljenih hidrata sadrži i mnogobrojne minerale poput bakra, gvožđa, fosfora, mangana, magnezijuma, kalcijuma i cinka. Zbog svojih nutritivnih karakteristika pasulj zaslužuje da se često nađe na vašem jelovniku.

Priprema

U dublju šerpu staviti pasulj, sipati vodu, dodati šargarepu i crni luk isečene na sitnije komade, a zatim teletinu isečenu na kocke i začiniti. Poklopiti i kuvati oko sat vremena. Zagrejati ulje, dodati brašno, malo upržiti i staviti mlevenu crvenu papriku. Zapršku sipati u pasulj, promešati i dodati naseckan beli luk. Kratko prokuvati i servirati uz integralni hleb.
Suvi pasulj i ostale suve mahunarke se moraju pripremiti pre upotrebe. Znatno će brže omekšati prilikom kuvanja ukoliko se prethodno potope preko noći, pa se sutradan ocede i u lonac nalije sveža voda. Mahunarke treba soliti tek pošto se skuvaju.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 53 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 69 g

Ugljeni hidrati (%) - 54 %

Vlakna - 14 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 200 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 26.5 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 34.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 7 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g pasulja
    • 1 l vode
    • 400 g teletine
    • 200 g crnog luka
    • 150 g šargarepe
    • 3 kašike ulja
    • 3 kašike brašna
    • lovorov list
    • dodatak jelu
    • biber
    • so
    • 2 cena belog luka
    • 300 g integralnog hleba